Infektiös anemi

Under sommaren har en diskussion om Infektiös anemi (EIA) pågått efter att sjuka hästar påträffats i Tyskland. EIA är en dödlig sjukdom och finns i dagsläget inte i Sverige.

Eftersom det finns en oro hos våra medlemmar, att de hästar som av någon anledning kommer till Sverige efter vistelse i Tyskland ska ha med sig smittan, har vi tät kontakt med SVA (Statens Veterinärmedicinska Anstalt) och Jordbruksverket med frågor om hur vi skall förhålla oss. Vi håller även koll på vad de tyska veterinärerna, arrangören av Europaint, FEI och Svenska Ridsportförbundet går ut med för information.

I dagsläget finner vi ingen anledning till några åtgärder.

 

Tisdag 25 augusti 2015 svarade Jordbruksverket att de fortfarande inte har några restriktioner för hästar som varit utomlands. De enda hästar det är restriktioner för (utöver de som redan finns skrivna på Jordbruksverkets hemsida) är för de hästar som kommer från de stall där det påträffats sjuka hästar. Jordbruksverket följer EU och SPHA står i sin tur under Jordbruksverket. Vi kan i dagsläget inte få stöd av Jordbruksverket för att kräva några tester av hästar som rest utanför Sverige eller vistats i stall med hästar som rest.

 

Jordbruksverket ser ingen anledning till någon oro. EIA smittar genom bitande insekter eller medsmittade instrument med blodskontakt och viruset överlever bara en begränsad tid i insekten. Tävlingshästar som står på stall bedöms ha en väldigt liten risk att drabbas. Nästan alla fall som rapporterats i senare tid har kunnat härledas till Rumänien och har varit hästar som vistats ute väldigt mycket på bete. Inkubationstiden är 1-2 veckor, så skulle det allra värsta hända och någon blivit smittad (mot all förmodan), så lär detta upptäckas långt innan championatet.

 

De svar vi får från SVA går på samma linje som Jordbruksverket. Sjukdomen är allvarlig, men de finner ingen anledning till oro, som situationen är nu.

 

För den som varit utomlands och är orolig finns det blodtest att göra. Svaret kommer normalt inom bara några dagar och testet kostar, enligt SVA, 445 kr + moms, exp.avgift samt veterinärens kostnader. Kontakta din veterinär för mer information.

 

 

Tänk på att det pågår många olika hästtävlingar runt omkring i Tyskland under hela sommaren. EM i Aachen är bara ett exempel och det avslutades för bara några dagar sedan.